BIBLIJA - NAJDRAGOCJENIJA KNJIGA NA SVIJETU

 

Biblija je najveća knjiga na svijetu. Ni jedan čovjek ne može se smatrati obrazovanim ako ne poznaje tu knjigu. Čitala sam tu knjigu oko 40 godina svakog dana, a nastavit ću je čitati svakoga dana sve dok ne ugledam svoga Spasitelja licem u lice. Pozivam sve nas da i mi svi tako činimo.

Prije mnogo godina jedan afrički državnik posjetio je englesku kraljicu Viktoriju (1819–1901). Kad je odlazio, postavio joj je

PIKKU_RAAMATTU pitanje: “Veličanstvo, gdje je tajna veličine Engleske?” “Biblija” - odgovori brzo kraljica.

I u Finskoj, kad smo stradali za vrijeme drugog svjetskog rata, predsjednici Kyösti Kallio (1937-1940) i Juho Kusti Paasikivi (1946-1956) su marljivo čitali Bibliju u poteškoćama i nevoljama kao i u danima mira. Podcrtali su najvažnija mjesta i uputili narod da je čita, u kojoj je bilo mnogo blagoslova.

Neka ta knjiga nama znači više nego bilo koja druga knjiga. Neka ona bude naša hrana i naše piće. Istina je da što je više proučavamo, to više je volimo. Božja je to knjiga. Dok je čitamo moleći i ponizno, Bog nam govori. Čujemo njegov glas. Preko nje se čovjek spašava, preko nje čovjek živi. I preko nje će čovjek biti osuđen. Ona je naš jedini autoritet. Ta knjiga će nas odvratiti od grijeha ili će nas grijeh odvratiti od te Knjige.

           “UZMI I ČITAJ”

Jednom davno, kad je sv. Augustin bio mučen sumnjama, dopre do njega glas: ”Uzmi i čitaj!” U jednoj sjenici u blizini mjesta gdje je proživljavao te svoje duševne tegobe, našao je Bibliju. Uzeo ju je, počeo čitati, i od njega, koji je bio nesretan i pun nemira, postade sretno Božje dijete. Slijediti taj primjer, donosi nam blagoslov.

Naravno da će se odmah pojaviti pitanja. Pa gdje da počnem sa čitanjem, kad je knjiga tako debela, a mnoga su mjesta dosadna? Dat ću vam jedan savjet: Budite kao kopač zlata, koji ne odustaje i ne posustaje s kopanjem, ako odmah s prvom lopatom nije izbacio i zlatni grumen. Pronaći zlato nije lako i treba strpljenja i truda. Ponekad i dane i mjesece kopanja. A vi gubite strpljenje već nakon prvih sati čitanja Biblije, jer niste pronašli blago, jer niste našli riječ koja se odnosi na vas, koja bi vam pružila pomoć?

Uzmite Bibliju. Čitajte ju pozorno i strpljivo. Nemojte se ljutiti ako vam neko rodoslovlje djeluje mrtvo i suhoparno. Neka vas to ne odbije ako vam neki stih ne bude razumljiv. Ali vjerujte da je Biblija knjiga, koju nam je dao Bog, iz koje Besmrtni govori nama smrtnima. Slušajte Ga bez predrasuda. Dopustite da vam Biblija otvoreno kaže što Bog misli o vašim malim i velikim greškama, o vašim grijesima! Dopustite da Božja ljubav i Njegovo veličanstvo, Njegovi božanski darovi djeluju na vas. Čitajte tu knjigu s molitvom u srcu, da bi Božji Duh imao utjecaja na vas. Jer Sveti Duh koji je sudjelovao u pisanju te spasonosne knjige, mora djelovati i u vama da ju uzimate i čitate!

                                                                                          Pripremila Marja Mrčela