M I R   O D   K R I Ž A

        Dragi čitatelju, čitateljice. Želimo li pronaći duhovni mir, jedini izvor nam je na dohvatu.  Istinski mir nije rezerviran u postu, hodočašću, mjestu u crkvi, niti od položaja u društvu ili bogatstva obitelji. On se pronalazi u ljubavi nebeskog Oca po Isusu Kristu koji je njegov Tvorac i poslužitelj - izvor u Njegovoj Riječi.  Ona se upija srcem željnim mira i ljubavi. Riječ Božja koja dolazi u naš život (slušanjem ili čitanjem), pohranjuje se u našim srcima - riznicama. Svaka riznica pohranjenih riječi iz različiti izvora može biti dobra ili zla, odnosno stvarati mir ili nemir bez obzira na vanjske okolnosti. U Evanđelju po Ivanu 14: 27 je zapisano: "Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje. Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce!" Sad znamo Tvorca istinskog mira. Mi uvijek putujemo u društvu vlastite savjesti (savjesti u miru s Bogom i ljudima ili ...).

     Tako dragi po Isusu Kristu, želimo li sačuvati mir u duši jedini lijek nam dolazi s Golgote.

     U ovom vremenu i svijetu željnom pravde u zamagljenoj istini, vjernom čovjeku Božjem je veoma bitno ostati unatoč svim pritiscima iz svijeta pod križem Golgote. 

     Pomoću okomita stupa nas Duh Sveti uvodi u pravo značenje: "Mir vam svoj dajem." Jer naši grijesi često kao da hoće uskrsnuti. Naš stari čovjek nas zna često iznenaditi. Zato unosimo u svoj život svakodnevno ljubav Božju preko drage Biblije, da nas vodi i prosvjetljuje. Jer tu ljubav s mirom nije moguće ni kupiti ni zaslužiti to se prima iz svetih visina. Mir u duši kroz milost s Golgote daje se i nema joj cijene već nosi moć mira koji je dostupan i bogatima i siromašnima! Vjerni Božji ljudi, služeći se lijekom Božje skrbi po vodoravnom prečki križa, izgrađuju molitvom i aktivnostima po bogatstvu Božje Riječi mir u srcu i odašiljavaju ga svijetu.

    Vjerni po Isusu Kristu, želimo li djelovati sa mirnom savješću još jače prigrlimo križ svog života. Što je naše pravo bogatstvo? Da li novac, posjed? Nije li to dnevno zajedništvo s trojedinim Bogom po riječi i molitvi. Zato hrabro s križem kad nas napadnu različiti pritisci.

    Uvijek uzvraćajmo miroljubivo s riječju od Duha Svetog, (da on je gost naše duše). Ne spuštajmo se na razinu osoba koje žive u neznanju ili su slijede u savjesti te vrijeđaju ljude oko sebe. Da i u svačijem životu pojavljuju se razdoblja kad čovjek osjeća Stvoriteljev poziv, dođi pod križ, ja te ljubim po svom Sinu. O koliko ih je odbilo taj poziv mira, ljubavi, obraćenja. O da mnogi su i zaboravili na prvu ljubav prema križu - Isusu Kristu. Zato drago biće, budi hrabro, ne mari što se primjernog života s riječju života ne dopadaš svojim susjedima. Budi hrabar, hrabra jer mir srca ne ovisi o vanjskim okolnostima; strahovima, sumnji i problemima već o mojoj i tvojoj vjeri koja neka počiva u Gospodnjoj ruci.

                                                                                                           Jakov Mrčela