NE VRAĆAJTE ZLO ZA ZLO...

Stanje u svijetu ide prema gore i gore. Ima kriza, nemira, kriminala, terorizma itd. Zlo se povećava velikom brzinom nego ikad ranije…

Ali unatoč tome mi Božja djeca ne trebamo živjeti kako ovaj svijet živi. Zato Pavao piše: „Zaklinjem vas, braćo milosrđem Božjim da prinesete sebe kao žrtvu živu, svetu i ugodnu Bogu – kao svoje duhovno bogoštovlje. Nemojte se prilagođivati ovomu svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma da mognete uočavati što je volja Božja: što je dobro, ugodno i savršeno!“ (Rim 12:1-2) nego krenuti svoj pogled na Isusa Krista, kako je ovisio na križu na Golgoti zbog naše grijehe i pokvarenosti.

To je naučio i gorko apostol Petar, jer piše (1. Pet 3,9):Ne vraćajte zlo za zlo, ni uvredu za uvredu, već naprotiv blagoslivljajte, jer ste na to pozvani da baštinite blagoslov!.

Petar stavlja ovdje blagoslivljanje za suprotnosti napravljenja zla i govorenja zla. Nam namjerne krivnje i grube riječi ne bi moralo plaćati novim krivnjama i grubim riječima. Naprotiv, kad trpimo zlo, mi smo pozvani da blagoslivljamo.

Što je onda blagoslivljanje? Je li ono da pročitajmo svećenički blagoslov nad našim neprijateljima?  Možda ono znači nekada i to, ali sama riječ blagosloviti znači originalno: “govoriti dobro”, “govoriti dobro o drugome”, “zahvaliti drugomu”, “blagoslivljati drugoga”.

Osveta zlih djela i riječi zlom jeste nama najčešće prirodan životni način. Drugi se mora osjetiti, kako bolno su nam učinili. Imamo pravo kazniti druge, kad su oni učinili nama zlo. Tako mi mislimo.

Ali Petar je mislio drugačije. On želi da mi govorimo o drugima dobro i učinimo drugima samo dobro i tada, kad oni učine nama zlo. Isto je s ogovaranjima.

Ovakav način postupati zlo je Petar naučio od Isusa. Petar je na mnoge načine prekršio protiv svoga Spasitelja. Ali on je uvijek imao njemu navještavati dobru poruku.

Na posebni način ovo se vidi kad se Isus Krist rastao od svojih učenika na Uzašašće. Učenici su se osjećali duboku krivnju i sramotu. Ono je bilo teško pokrivati. Ali prije nego je Isus rastao od svojih učenika, on “blagoslovi ih” (Luk.24,50-51). On je dakle govorio onim palim, slabim ljudima dobro i rekao i  blagoslivljao ih.

On, protiv kojeg su oni prekršili, nije nosio osvetu, niti bio ogorčen! On ljubi ih. Tako su doživjeli učenici, što je Božja ljubav, o kojoj je Pavao kasnije napisao: “Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.” (1 Kor 13,7).

Sigurno imaš i svojih iskustava o tome, kako se osjećaš njegovajuće i dobro, kad čuješ pod osjećaja  tvojih krivnja dobre riječi svog Spasitelja: “Sine moj, Kćeri moja, ohrabri se, jer tvoji su grijesi oprošteni.” Sigurno je Isus već mnogo puta nas blagoslivljao ovakvom milošću.

I Isus Krist poziva nas na ovakav blagoslov da dijelimo to naprijed drugima. Naš dio je ovdje u svijetu da živimo pod Isusovim blagoslivljajući rukama od njega dobivajući svašta dobroga. Ali naš dio je istovremeno živjeti da posredujemo blagoslov. Mi na ovakav način raširimo svoje ruke  nad naše drage u našim domovima,  nad naše rođake, znance i naše kolege i blagoslivljamo ih po redu, kad govorimo njima o Bogu dobro i pokazujemo njima Božje dobrote opraštajući, ohrabrujuće, zahvaljivajući…

Neka Gospodin Bog blagoslovi tebe dobrim riječima, koje sadržavaju Evanđelje i opraštanje grijeha. Neka Gospodin ohrabri tebe da vjeruješ u obilnost Božje milosti. Neka Gospodin uvjerava tebe o tome da on ne se sjeća više tvoje grijehe. I neka Gospodin pomozi tebi da ne osvećuješ zlo za zlom, ni uvrede za uvredom. Jer smo pozvani za posrednike blagoslova. 

Marja Mrčela