alt            SVJEŽI KRUH - POTREBNO DNEVNO

Zvono zvoni, pred vratima dečko, jadikuje i kaže da je gladan i moli kruha. …nije ništa jeo cijeli dan... Dajem kruha i malo salame. Pada mi na pamet posljednji sud o ovcama i jarcima. „Bio sam gladan a niste mi dali jesti...“ On veoma zahvalan i ode. O tome sretno sam ispričala i mom suprugu. Malo kasnije idemo u grad. Vidimo da taj kruh bačen kraj vanjskih vrata. Prevarena sam.

Isus kaže: ”Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih.” (Mt 4,4) i „Neće svaki koji mi govori:'Gospodine, Gospodine!' ući u kraljevstvo nebesko nego onaj koji vrši volju moga nebeskog Oca.“ (Mt 7,21)

Ove riječi nam su oštre pred svetom Bogom. Kako je s nama kad idemo na bogoslužje, biblijsko učenje? Jesmo li gladni za Božju riječ? Kakvo je duhovno stanje naše duše? Koji je naš motiv? Da, da učimo nešto više o našem jedinom Spasitelju Isusu Kristu? Ili da idemo se uživati malo na moru, ili uživati s ugodnom društvom? I na kraju bacimo taj nebeski kruh kraj vanjskih vrata kao što onaj dečko?

Jedna je stvar koje se treba bojati više od svega, a to je da ne bismo odlutali od Krista. Kako je naš odnos s Bogom? Zadrhtimo na pomisao da se ulijenimo i da postanemo duhovno nemarni, da nas uhvati u nemoljenje i da danima živim bez Riječi Božje. U Europi se dogodilo "duhovno tsunamije" vjersko pustošenje. Čitave crkve zahvatili su valovi toga tsunamija ostavljajući ostatke duhovnih mrtvi i ravnodušnosti. Milijuni su otišli i crkve prodane za muzeje. Biblija jasno upozorava nas da i mi odani vjernici možemo odlutati od Krista

Iskreni vjernici koji idu za "mirom i sigurnošću pod svaku cijenu" te ustraju, koliko god košta, iako mučeničku smrt, samo stignu na pravi cilj. Kako je, pazimo li mi, da ne odlutamo od Krista i da ne zanemarimo "tako veliko spasenje"? Pavao nam kaže: "Zato treba da dobro pazimo na ono što smo čuli, da slučajno ne promašimo cilj" (Heb 2,1).

Zato naš Spasitelj ljubavlju poziva osobno svakoga od nas, mene i tebe divnim riječima od Izaije 55,1-3: „O, svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođete. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka! Zašto da trošite novac na ono što kruh nije, i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte i dobro ćete jesti, i sočna čete uživati jela. Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte, i duša će vam živjeti.

Zemaljski kruh nije nebeski. Nebeski kruh je Božja riječ. Najvažnije jest da čitamo dnevno Bibliju i da "čujemo" svojim duhovnim ušima i da razmišljamo o tome tako da se to može "čuti" i u našim srcima po Duhom Svetim.

Za Pavla biti postojan u Riječi Božjoj nije bila mala stvar. On s ljubavlju upozorava: "Zato treba da dobro pazimo na ono što smo čuli, da slučajno ne promašimo cilj" (Heb 2,1). Isto tako kaže: "Sami sebe ispitajte da li ste u vjeri! Sami sebe istražite! Ili ne poznajete sebe – ta Krist je u vama. Ako ne, pokazujete se nevaljanima" (2 Kor 13,5).

Pavao nas potiče: Kao ljubitelji Krista, ispitajmo sami sebe, svoga srca. Napravimo duhovnu inventuru. Oslanjamo li se na Krista u svoja teška vremena, vrijeme iskušenja?" Prije su mnogi marljivo čitali Bibliju u poteškoćama i nevoljama kao i u danima mira. Podcrtali su najvažnija mjesta i uputili narod da je čita, u kojoj je bilo mnogo blagoslova. Kako sada?

Možda u svom životu pospanog postkršćanskog vremena vidimo lagano skretanje s puta, sklonost da zadrijemamo. Znamo da molimo sve manje i manje. I naše hodanje s Gospodinom nije kao što bi trebalo biti.

"Mi smo uistinu postali i jesmo sudionici Kristovi, samo ako nadu kakvu smo od početka imali čvrsto sačuvamo do svršetka" (Heb 3,14).

Neka Biblija bude naša hrana i naše piće. Istina je da što je više proučavamo, to više je volimo. Dok je čitamo moleći i ponizno, Bog nam govori. Čujemo njegov glas. Preko nje se čovjek spašava, preko nje čovjek živi. I preko nje će čovjek biti osuđen. Ona je naš jedini autoritet. Ta knjiga će nas odvratiti od grijeha ili će nas grijeh odvratiti od te knjige.

Dopustimo da Božja ljubav i Njegovo veličanstvo, Njegovi božanski darovi djeluju na nas. Čitajmo Bibliju s molitvom u srcima, da bi Božji Duh imao utjecaja na nas i obnovio nas da gorimo samo za Krista.

                                                               Marja Mrčela